Het gebouw en zijn gebruikers
Dichter / schrijver Anneke Brassinga (werkt in het Quarantaine-gebouw) beschreef voor deze site het gebouw en zijn gebruikers. Voor de tekst is dankbaar gebruik gemaakt van de publicatie Lloydhotel -- Annette Lubbers, Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2004
Het Quarantainegebouw staat, als een bescheiden, haast deemoedig maar toch flink hoog bouwsel, op eerbiedige afstand terzijde van de massieve kolos waar het vroeger via twee gangen mee was verbonden: het Lloyd Hotel. De gangen bevonden zich binnenin de ommuring tussen beide gebouwen die een binnenplaats vormde, daar waar nu een brede doorgang is, Rietlandpark geheten, voor fietsers en voetgangers.
Boven de begane grond, waar tegenwoordig een vrolijk eetcafé is, zijn er tot onder de nok drie verdiepingen met kunstenaarsateliers. De hoogte van het Quarantainegebouw kun je ongeveer schatten aan de hoeveelheid treden binnen, in het trappenhuis: het zijn er 60, gerekend vanuit het souterrain, in zeven trapsegmenten.
Boven de hoge dubbele deur in de smalle gevelkant, aan de Oostelijke Handelskade, staat de naam van het gebouw op muurtegels met forse belettering, ONTSMETTINGSGEBOUW, en toch spreekt men bijna altijd van ‘Het Quarantainegebouw’. Dat zal samenhangen met de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust; het woord ‘ontsmetting’ heeft in de geschiedschrijving een besmette klank gekregen.
In de tijd van de landverhuizers, vanaf 1922 toen het gehele complex van de KHL: havenkantoor - Lloyd Hotel - Ontsmettingsgebouw - een rijtje dienstwoningen - koffiehuis voor de havenarbeiders (het huidige eethuis KHL), werd opgeleverd, waren zulke associaties nog niet aan de orde. De Koninklijke Hollandsche Lloyd was een door en door fatsoenlijke scheepvaartonderneming.




